Connect
with us



 

landing landing

Pertandingan Memasak Sekolah Menengah MAGGI 2018 (MSSCC) kali ini membawakan konsep dan format baru dengan lebih kreativiti kulinari yang menjadi penanda aras lebih tinggi untuk pertandingan MSSCC yang akan datang.

Dalam mencipta hidangan yang sempurna, kita akan memperkasakan diri dengan ilmu dan keyakinan untuk memasak sajian terbaik buat keluarga dan teman. Setiap pujian dan komen membina akan membangkitkan lebih semangat untuk terus menghidangkan yang terbaik. Bayangkan hidangan yang memberi kepuasan dan kelegaan, kaya rasa, seimbang dan padat dengan nutrisi….disediakan menggunakan produk-produk MAGGI® yang pastinya memberi kelainan dalam sajian.

theme

ANDA & MAGGI ®
SAJIKAN KELAINAN

MAGGI® percaya setiap kali anda memasak, itulah peluang untuk anda mencipta kelainan. Kelainan dalam kehidupan anda dan juga disamping yang lain. Kelainan dalam perhubungan anda dengan komuniti mahupun kelainan dalam dunia yang ingin anda corakkan. Jadi bagaimana anda dan MAGGI® sajikan kelainan?

HADIAH-HADIAH

Pelbagai hadiah menanti pemenang peringkat negeri dan kebangsaan. Selain hadiah wang tunai, peserta akan menerima sijil dan mata ko-kurikulum.

Hadiah-hadiah Pertandingan MSSCC 2018

PERINGKAT NEGERI

winner

HADIAH UTAMA

RM300

winner

HADIAH KEDUA

RM200

winner

HADIAH KETIGA

RM100

winner

SAGU HATI (setiap sekolah)

RM50


Hadiah-hadiah Pertandingan MSSCC 2018

PERINGKAT KEBANGSAAN

winner

HADIAH UTAMA

RM3000

winner

HADIAH KEDUA

RM2000

winner

HADIAH KETIGA

RM1000

winner

SAGU HATI (setiap sekolah)

RM500

HADIAH BONUS UNTUK PEMENANG HADIAH UTAMA PADA PERINGKAT KEBANGSAAN

bonus

Percutian kembara kulinari 3 hari 2 malam

bonus

Sesi temu ramah dalam Rancangan Bual Bicara di Televisiyen

bonus

Bengkel bagaimana menjadi pencipta informasi kulinari dengan jayanya dalam Media Sosial

KRITERIA PENGHAKIMAN UNTUK PENYERTAAN ONLINE

HIDANGAN AKAN DIHAKIMI BERDASARKAN 4 KRITERIA BERIKUT:

KONSEP

Relevan dengan tema dan cerita di sebalik resepi


BAHAN-BAHAN

Berpengetahuan luas tentang bahan-bahan untuk menghasilkan hidangan yang unik pada rasa dan enak dinikmati.


CARA MEMASAK

Menggunakan kombinasi bahan-bahan segar dan sihat dengan kaedah penyediaan makanan yang betul dan menyihatkan untuk meningkatkan nilai nutrisi dalam menu anda.


PERSEMBAHAN

Resepi anda perlu dipersembahan berdasarkan inisiatif Pinggan Sihat Malaysia atau Suku-suku separuh. Ketahui lanjut mengenai Suku-suku Separuh DI SINI.

chart

TEMPOH PERTANDINGAN

contest

PENYERTAAN ONLINE
16 April – 31 Mei

contest

PERTANDINGAN PERINGKAT NEGERI
Julai - September

contest

PERINGKAT AKHIR
29 - 30 Oktober
di Alor Setar, Kedah

SITUASI PADA PERINGKAT NEGERI & KEBANGSAAN

  • Semua penyertaan akan dinilai oleh panel hakim dan chef-chef MAGGI®, di mana pemenang yang dipilih akan dihubungi untuk menyertai peringkat negeri. Pasukan yang dipilih akan diminta untuk hadir ke lokasi dan masa yang ditetapkan.

  • Pemenang peringkat akhir negeri akan mewakili negeri mereka dalam peringkat akhir kebangsaan.

  • Sistem pemarkahan adalah berdasarkan 2 bahagian:
    BAHAGIAN 1: 50% pertama adalah berdasarkan tema – pasukan dikehendaki untuk menyediakan resipi yang telah dihantar untuk bahagian 1.
    BAHAGIAN 2: 50% selebihnya dalam Cabaran Masakan Misteri MAGGI® – pasukan akan menyediakan hidangan dengan menggunakan bahan-bahan misteri. Pasukan hanya akan mengetahui bahan-bahan semasa pertandingan.

INFO PERLU SAYA KETAHUI MENGENAI MSSCC

  • Pertandingan ini terbuka kepada pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 SAHAJA. Setiap pasukan akan diwakliki oleh DUA (2) PELAJAR dan diuruskan oleh SEORANG (1) guru. Pelajar tidak boleh dipaksa untuk menyertai pertandingan ini.

  • Penyertaan untuk pertandingan ini adalah melalui laman web sahaja.

  • Setiap pasukan hendaklah menyediakan 3 hidangan – 1 hidangan yang kaya dengan protein, 1 hidangan yang kaya dengan karbohidrat dan satu lagi kaya dengan serat. Peserta tidak perlu mempersembahkan barangan hiasan dan gadjet dalam pertandingan.

  • Peserta hendaklah hanya menggunakan produk MAGGI® dalam masakan, kecuali bahan-bahan yang diperlukan dalam resepi tidak ada daripada MAGGI®.

  • Produk-produk lain yang dibenarkan dalam pertandingan MSSCC 2018 termasuk produk NESTLÉ seperti NESTLÉ BLISS Yogurt, NESTLÉ Breakfast Cereals, Nestum, Just Milk dan banyak lagi.

BORANG PENYERTAAN

BORANG PENYERTAAN

Berminat sertai MSSCC 2018?
HANTAR borang penyertaan melalui desktop anda hari ini!

Fail perlu kurang daripada 2 MB.
Jenis fail dibenarkan: pdf doc docx.
Fail perlu kurang daripada 2 MB.
Jenis fail dibenarkan: gif jpg jpeg png.
Fail perlu kurang daripada 2 MB.
Jenis fail dibenarkan: gif jpg jpeg png pdf.
Fail perlu kurang daripada 2 MB.
Jenis fail dibenarkan: gif jpg jpeg png pdf.
BetulSalah
1. Buah-buahan dan sayuran termasuk dalam aras kedua dalam Piramid Makanan Rakyat Malaysia.
2. Suku-suku-separuh merangkumi 20% serat, 50% karbohidrat dan 30% protein.
3. Kawalan saiz hidangan memerlukan anda untuk menggunakan tapak tangan untuk menentukan saiz hidangan kumpulan makanan tertentu.