Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
  Cooking duration: 40 minit

Bagus Diketahui

Nak itik lekas empuk, guna periuk tekanan elektrik & tambah 100 ml air.

Bahan-Bahan

2.5 kg itik, dicuci, dibuang kulit, dipotong kecil, dicelur air panas
Perapan:  
2 sudu besar SOS TIRAM MAGGI®
½ sudu besar Stok Ayam Pekat MAGGI®
1 sudu kecil lada putih
½ sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos soya pekat
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar bawang putih dicincang
15 g cili kering, digunting dua
100 g halia, dihiris
2 ulas bawang besar, dikupas, dipotong berbaji
Perasa:  
40 biji limau kasturi, diperah jus
200 g gula melaka
500 g air
Hiasan:  
  Hirisan daun bawang, cili, daun ketumbar

Cara Memasak

  1. Perap itik dengan bahan perapan selama 2 jam.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, cili kering, halia dan bawang sampai naik bau. Masuk itik yang telah diperap dan kacau.
  3. Masuk perasa dan didihkan.
  4. Perlahankan api dan biar merenih sehingga itik empuk dan kuah memekat.

Info Nutrisi

Energy 167 kalori

Protein 21g

Fat 7g

Carbs 5g

Jom Beli MAGGI®

Hubungi
kami