Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
  Cooking duration: 45 minit

Bahan-Bahan

A:  
2 liter air
3 hiris halia
4 sudu besar Stok Ayam Homemade MAGGI®
500 g dada ayam, dibuang kulit
B:  
50 g cendawan hitam fungus, direndam dan hiris halus
4 keping cendawan shiitake, direndam dan hiris halus
½ keping tauhu pejal, dihiris 3 inci panjang
50 l g obak merah, dibuang kulit dan disagat
Campuran perasa:  
1 sudu kecil lada hitam
4 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak bijan
¼ cawan cuka hitam
5 sudu besar Sos Tiram MAGGI®
1 sudu kecil kicap pekat
Pemekat kuah:  
6 sudu besar tepung jagung (dikacau dalam 12 sudu besar air)
2 biji telur, dipukul seketika
Minyak cili (Pilihan):  
1/3 cawan minyak
2 sudu besar minyak sichuan
¼ cawan cili kering

Cara Memasak

1. Rebuskan bahan A sehingga dada ayam empuk. Keluarkan ayam dan simpan air rebusan. Carik dada ayam dan letak tepi.

 

2. Masukkan ayam dan bahan B ke dalam periuk dan didihkan selama 1 minit. Biarkan merenih 10-15 minit.

 

3. Masukkan perisa dan renihkan selama 5- 10 minit lagi. Tambah tepung jagung untuk pekatkan sup.

 

4. Pukul telur, tutup air dan perlahan-lahan masukkan telur sambil mengacau sup.

 

5. Hidang panas-panas bersama taburan minyak cili.

 

TIPS: Sediakan bahan awal-awal supaya lebih teratur

 

CARA PINTAR: Pendekkan masa! Siapkan kuah dulu, hanya tambah pemekat kemudian.

 

Info Nutrisi

Energy 141 Kcal

Protein 14g

Fat 5g

Carbs 10g

Jom Beli MAGGI®

Hubungi
kami