Connect
with us



8 pax   1 jam

Bahan-Bahan

2 cawan beras pulut, direndam di dalam air selama 5 – 6 jam, dicuci dan ditoskan
4 keping kekapis kering, direndam dan dicincang (disimpan air rendaman)
4 sudu besar udang kering, direndam dan dipotong kasar
10 keping cendawan Shiitake kering, direndam dan dipotong dadu
200 g isi ayam tanpa kulit, dipotong dadu
4 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang merah, dimayang
3 ulas bawang putih, dimayang
1 Kiub Pati Ayam MAGGI®
2 helai daun teratai kering, direndam di dalam air mendidih selama 5 – 10 minit untuk melembutkannya
Untuk bahan perasa & perencah (digaul rata di dalam mangkuk):
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar (atau secukup rasa) Sos Tiram MAGGI®
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil (atau secukup rasa) gula

Cara Memasak

1. Mula-mula, toskan air rendaman kekapis kering tadi dan asingkan.

2. Tambahkan lagi air untuk menjadikan ia 2 cawan cecair. Kemudian, campurkan Kiub Pati Ayam MAGGI® ke dalamnya.

3. Selepas itu, panaskan 2 sudu besar minyak masak di dalam kuali anti-lekat dan tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga layu. Kemudian, masukkan cendawan Shiitake, udang kering, ayam dan kekapis. Kacau seketika dan tambahkan baha

4. Gorengkan sehingga masak selama 4–5 minit. Kemudian, hidangkan di dalam mangkuk dan ketepikan.

5. Dengan menggunakan kuali yang sama, di atas api sederhana, masukkan 1 sudu besar minyak masak.

6. Apabila minyak telah panas, masukkan beras pulut dan kacau hingga sekata selama 2 minit. Kemudian, tuangkan ½ cawan Stok Ayam Pekat MAGGI® daripada langkah (2) dan teruskan mengacau sehingga kesemua stok ayam diserap sepenuhnya.

7. Ulangi proses di atas sehingga kesemua stok ayam habis. Kemudian, tutupkan api.

8. Masukkan ayam dan campuran cendawan daripada langkah (3) dan kacau hingga sebati.

9. Kemudian, tegangkan daun teratai yang telah lembut dan letakkan setengah sudu beras pulut di tengah-tengahnya. Lipatkan ke atas seperti sampul dan kepitkan bukaan atas ke bawah.

10. Jika perlu, ketatkan ikatan menggunakan tali. Ulangi langkah di atas menggunakan daun teratai yang lain sehingga habis.

11. Setelah semuanya terikat rapi, letakkan di dalam periuk pengukus dan kukus selama 30 minit di atas api yang kuat atau sehingga beras pulut lembut dan masak sepenuhnya.

12. Buka ikatan daun teratai dan sedia untuk nikmati hidangan lazat bersama keluarga.

Shop Maggi® now